visszahallgatható műsorok

Sorbarendezés:

A Másik Buddha című előadás a Györkös Mányi Albert Emlékházban

méret: 20.4 MB

A Nyitott Szemmel beszélgetősorozat február 22-ei kiadása alkalmával az előadó, Imre Zoltán Tibetbe invitálta a hallgatóságot. A Másik Buddha című előadáson a kultúrantropológus által feltárt meghökkentő vallástörténeti  összefüggésekkel ismerkedhettünk meg, és betekintést nyerhettünk a valószínűleg hat és félezer éves bön vallás mibenlétébe. Az est meghívottja arról is beszélgetett Vákár Zsanettel, hogy miként kapcsolódik ez az ősi hitvilág a magyarsághoz.

Bohém társaság, bohócvilág és magyar-román irodalom népszerűsítése a megbékélés érdekében

méret: 11.7 MB

A néhány hónapja megnyitott kolozsvári Fehér Holló Küldőkönyvtár alapgondolatáról illetve annak részleteiről Szabó Csabával, a Fehér Holló portál főszerkesztőjével beszélgettünk. Szerkesztő: Prózsa Lilla Zsuzsanna

A népmesék típusai, alakíthatósága, valamint azok hatása a gyerekek szocializációs folyamatára

méret: 15.1 MB

Egy új nap, egy új mese. A népmesék típusai, alakíthatósága, valamint azok hatása a gyerekek szocializációs folyamatára. Többek között ilyen kérdésekről is szó volt a 2018. február 16-án, a kolozsvári Puck Bábszínház által megszervezett MOZAIK prevenciós beszélgetős alkalmainak legújabb kiadásán. Az említett kezdeményezés egyrészt a bábszínházat hivatott promoválni, másrészt pedig egy olyan közösséget és teret szeretne létrehozni, ahol a szülők, pedagógusok, illetve gyerekekkel foglalkozó felnőttek különböző, gyerekekkel kapcsolatos témákról tudnak beszélgetni. A részletekről Vitos Alizt, az est moderátorát kérdeztük. Szerkesztő: Prózsa Lilla ZsuzsannaTermészetgyógyászat napjainkban

méret: 17.2 MB

Nemrég az Agnus rádió Vasárnapi beszélgetés rovatának vendége volt Dr. Szőcs Ottó, kolozsvári dietetikus és családorvos, akivel egy igen elterjedt és divatos eljárásról, a természetgyógyászatról beszélgettünk, mindezt megvizsgálva az orvostudomány szempontjából is. A riporter Szabó Anita.

A Volt egyszer egy egyetem sorozat februári kiadása

méret: 12.6 MB

A Volt egyszer egy egyetem (1945-59) sorozat keretén belül a Bolyai Egyetem Történelem Szakát mutatták be a Kolozsvár Társaság rendezvényén február 13-án. Nagy Benedekkel azt est egyik meghívottjával Nemes Imola beszélgetett.

Jótékonysági humorest a Yuppi táborért

méret: 18.4 MB

Móka és betegség? Igen, a kettő kétségkívül harmonikusan összefér. Ezt nem csak az évente 4 alkalommal megszervezett Yuppi élményterápiás táborok bizonyítják, hanem a március 3-ai, szombati Best of Szomszédnéni jótékonysági humorest is. A humorkedvelőket a kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetem Auditorium Maximum termébe várják, este 19 órától. A rendezvény teljes bevételét pedig a táborokban résztvevő diabéteszes, reumás és onkológiai betegségekben szenvedő gyerekek ingyenes táboroztatására szánja a két humorista. A Yuppiságról, a humorestről illetve a táborok részleteiről László Zsuzsával, a Yuppi Tábormozgalom Egyesület ügyvezető elnökével beszélgettünk. Szerkesztő: Prózsa Lilla Zsuzsanna 

Petru Dimoff: Az Utca című fotókiállítása

méret: 8.3 MB

Az Utca címmel fotókiállításra került sor a Városi Kulturális Központ kiállítótermében, a Bethlen-bástyában (Szabók bástyájában). Egy olyan társadalmi dokumentációs fotókiállításról van szó, amely karakteres képeket tartalmaz, járókelők, barátok, ismerősök, hétköznapi emberek, a kolozsvári utcákon kibontakozó jeleneteket örökítenek meg a kiálított fényképeken. Petru Dimoff fotóssal, a képek szerzőjével kollégánk Szecsődi Árpád beszélgetett.

A házasok napját ünnepelték a Tóközi Református Gyülekezetben

méret: 12.3 MB

Éltető sodrásban címmel a házasok napját tartották a Tóközi Református Gyülekezetben 2018. február 11-én. A meghívottuk Kónya Zoltán és felesége, Kónya Ágnes családterapeuták voltak. Az alkalmon bemuttaták Kónya Zoltán Házasság frissítve című könyvét. A szerzővel rádiónk önkéntes munkatársa, Bálint Enikő beszélgetett.

A Lázálom Lilivel című meséskönyv bemutatója Kolozsváron

méret: 12.2 MB

Csikós Farkas Kata: Lázálom Lilivel című meséskönyvét mutatták be 2018. február 8-án a Reményik Sándor Galériában. A Lázálom Lilivel egy hiánypótló meséskönyv, amely segít a gyerekeknek a szorongás, feszültség leküzdésében, ha kórházi kezelésre szorulnak. A szerzővel Brem Ágnes könyvtáros beszélgetett. A könyvbemutatót követően Csikós Farkas Katát Szabó Anita kérdezte.

Kávés-könyves csajos beszélgető-est a K+ Közösségi Térben

méret: 12.8 MB

Igazán csajos szünetgomb a sosincsidőmsemmire hétköznapokon. Akár így is nevezhetnénk a 2018. február 12-ei kávés-könyves kötetlen beszélgetést, amelynek a kolozsvári K+ Közösségi Tér biztosít kuckót. Az esemény ezúttal könyvekről, olvasmányélményekről szól, így a szervezők arra bátorítanak mindenkit, hogy a forró tea, kávé vagy forrócsoki mellé kedvenc könyvüket is vigyék  magukkal az estre. Sőt akár több könyvvel is érkezhetnek, hiszen a végén lehet majd csereberélni, kölcsön adni, kérni. A kolozsvári Kőszikla Gyülekezet által szervezett esemény este fél 7kor kezdődik, és részleteiről valamint egyéb hasonló jellegű projektekről Rácz Noémi szervezőt kérdeztük. A riporter Prózsa Lilla Zsuzsanna.

“Kolozsvári színésznők a KT pódiumán” című beszélgető-sorozat

méret: 13.4 MB

A “Kolozsvári színésznők a KT pódiumán” című beszélgető-sorozat február hetedikei alkalmán, a Kolozsvár Társaság székhelyén megszervezett kiadásában Kántor Melindával ismerkedhettünk meg. A Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagjának Nánó Csaba újságíró volt a beszélgetőtársa. A diskurzust követően a színésznőt Vákár Zsanett interjúvolta.

Az IKE által szervezett eseményekről beszélgettünk

méret: 7.9 MB

Az IKE (Erdélyi Református Egyházkerület Ifjúsági Szövetsége) által ebben a hónapban szervezett eseményekről, valamint különböző képzésekről kérdeztük Tussay Szilárdot, az Erdélyi Református Egyházkerület ifjúsági referensét. A riporter Szecsődi Árpád.

Kéthetes rövid terápiás programot szervez a Bonus Pastor Alapítvány

méret: 12.3 MB

A Bonus Pastor Alapítvány 2018. február 12-23. között kéthetes rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. A programról és személyes meglátásairól, tapasztalatairól kérdeztük Horváth Leventét, a Bonus Pastor Alapítvány elnökét. A riporter Biró István.

A védőoltásokról és a kanyaróról

méret: 10.4 MB

Vendégünk volt Dr. Szőcs Ottó, kolozsvári dietetikus és családorvos, akivel a védőoltások szerepéről, valamint napjainkban felmerülő problémáiról beszélgettünk. A riporter Szabó Anita.

Workaway kalandok - három hónap Dél- Koreában című élménybeszámoló a Györkös Mányi Albert emlékházban

méret: 11.6 MB

A Workaway kalandok - három hónap Dél- Koreában című élménybeszámolóra került sor a Nyitott Szemmel beszélgetősorozatban, a Györkös Mányi Albert Emlékházban, 2018. február 1-én. A beszélgetés házigazdája Laczkó Vass Róbert volt, aki elkalauzolta az érdeklődőket Dél-Korea világába, Bács Tímea segítségével. Az élménybeszámolót követően vele beszélgetett rádiónk önkéntes munkatársa, Bálint Enikő.

Cseh Katalin: Emlék- bazár című verskötetének bemutatója

méret: 11.8 MB

Cseh Katalin Emlék- bazár című verskötetének a bemutatására került sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban 2018. január 31- én. A Kriterion Könyvkiadó gondozásában a kötetet bemutatta Kocsis Tünde és H. Szabó Gyula, a kiadó igazgatója, valamint közremüködött Rekita Rozália színművész. Cseh Katalinnal, rádiónk önkéntes munkatársa, Bálint Enikő beszélgetett.

Víz Péter az ökumenikus imahét alkalmával Kolozsvárra látogatott

méret: 13.1 MB

A magyarországi Krisztusi Szolidaritás keresztény emberjogi alapítvány vezetője az ökümenikus imahét alkalmával a kolozsvári Tóvidéki Református Egyházközségben bemutatta és ismeretette a szervezetet müködését. Ezt követően kollégánk, Szecsődi Árpád a szervezet vezetőjét, Víz Pétert a szervezet tevékenységéről és a keresztyének, a világ különböző pontjain levő helyzetéről kérdezte.   

Slam poetry bajnokság Kolozsváron

méret: 11.6 MB

A Nest – Erdélyi Összművészeti Gyűjtőpont  január 27-én este 8 órától a kolozsvári Tranzit házban második alkalommal rendezte meg az erdélyi Slam Poetry Bajnokság döntőjét. A Nest csapata 2017 őszén végigjárta Erdély és Székelyföld néhány nagyobb városát és előválogatókat tartott, amelyeknek dobogós helyezettjei január 27-én megmérkőzhettek egymással a Slam Poetry döntőben. Az esemény nem csak abból a szempontból mutatkozott ígéretesnek, mert Erdély legtehetségesebb slammerei versenyeztek egymással, hanem azért is mert az eseményen, neves magyarországi és felvidéki slammerek is felléptek, mint vendégelőadók.  A rendezvény moderátoraként jelen volt André Ferenc hazai költő, slammer, a kolozsvári Helikon irodalmi folyóirat szerkesztője, aki 2013-ban az Erdélyben először megrendezett Slam Poetry Bajnokság győzteseként is ismert. Vele beszélgettünk az eseményt követően. Riporter: Szabó Anita

Tony Kushner kétestés drámája a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

méret: 9.4 MB

Victor Ioan Frunza rendezésében Tony Kushner kétestés drámájára Angyalok Amerikában sajtótájéjoztatójára került sor a Kolozsvári Állami Magyar Színházban 2018. január 23-án. A darabról Tompa Gábor beszélt, illetve megszólaltatta Bodolai Balázst, Bogdán Zsoltot, Kató Emőkét és Árus Péter színészeket. Bogdán Zsolt színművésszel, Bálint Enikő, rádiónk önkéntes munkatársa beszélgetett.

Fonóbeli szokások és hagyományok a Györkös Mányi Albert Emlékházban

méret: 16.0 MB

A Jelesnaptár hagyományőrző gyerekprogram újra jelentkezett Both Zsuzsa néprajzkutató és Szabó Kinga játszóházvezető tevékenységével a Györkös Mányi Albert Emlékházban, 2018. január 19-én. Az érdeklődők a fonóbeli szokásokkal és hagyományokkal ismerkedhettek meg. A néprajzkutatóval, Both Zsuzsával, rádiók önkéntes munkatársa, Bálint Enikő beszélgetett.

Támogatóink